HANDBOEK VOOR BEGINNENDE KOORZANGERS
Ontdekkingsreis met de stem!

Van spreekstem naar zangstem!

Voor heel veel mensen is zingen een hoge drempel in het leven. ”Ik kan niet zingen”, is één van de uitspraken waarmee ik vaak word geconfronteerd. Mogelijk is mijn beroep hiervan de oorzaak. Het geeft echter ook aan dat vele mensen denken dat zingen alleen maar een hobby kan zijn voor iemand die gezegend is met een prachtige natuurlijke stem. Met behulp van dit boek wil ik je graag het tegendeel bewijzen. Gedurende de twintig jaren dat ik lesgeef, heb ik maar een enkeling ontmoet die werkelijk niet kon zingen. Deze groep kan ik op één hand tellen. De oorzaak lag niet bij de stem, maar bij het gehoor. Laat het eens en vooral duidelijk zijn: Iedereen kan zingen, yes! Wat een opluchting! Maar wat maakt nu het verschil? Eerst - en vooral - moeten we ons ervan bewust worden dat we onze stem op verschillende manieren kunnen gebruiken. We kunnen roepen, spreken, fluisteren, zingen, ...

Kortom, er zijn verschillende manieren om met je stem om te gaan. Spreken is niet hetzelfde als zingen. Vandaar dat we onze stem moeten leren gebruiken in defunctie van het zingen. Daarnaast is het lezen van de partituur voor velen een struikelblok. Juist voor het zingen mag dit geen obstakel zijn! De zangstem is het ultieme instrument dat op een auditieve manier kan worden geleerd. Belangrijk bij deze auditieve benadering zijn de intonatieoefeningen. Het is van belang dat een toekomstige koorzanger de grootte van de afstanden tussen twee noten leert voelen. Vandaar dat in deze methode twee soorten oefeningen worden ingezet. Enerzijds oefeningen die tot doel hebben de intonatie te bevorderen, anderzijds oefeningen die tot doel hebben de zangstem te ontwikkelen.

De volgorde van de behandelde onderwerpen is een suggestie. Voel je vrij om te zoeken naar een volgorde die aansluit bij je eigen voorkeur. Sommigen starten liever met meer theorie, anderen met meer praktijk. Wij hebben hier een keuze gemaakt, waarbij elk hoofdstuk start met een theoretisch aandachtspunt.

Ik wens je alvast een boeiende ontdekkingstocht toe!

Nadia Loenders

Basiskennis koorpartituur

In dit handboek gaan we van een auditieve benadering uit die vooral rekening houdt met deelnemers die geen muzikale voorgeschiedenis hebben. Daarnaast willen wij beginnende koorzangers ook voldoende theoretische bagage geven om al na circa drie maanden succesvol aan de volledige koorrepetitie deel te kunnen nemen. Daarvoor is, gelet op mijn ervaring gedurende vele jaren, het noten kunnen lezen absoluut niet een eerste vereiste.

In Ontdek je stem krijg je voldoende basiskennis aangereikt om een koorpartituur te begrijpen. De basisingrediënten hiervoor worden in hoofdstuk 1 kort toegelicht. Binnen een periode van circa drie maanden is een goede invulling/planning van de leerstof in combinatie met de oefen-cd van groot belang om voldoende bagage te hebben voor deelname aan een koorrepetitie. De oefen-cd stelt de beginnende koorzanger in de gelegenheid ook thuis de zangstem en vooral het muzikaal gehoor te ontwikkelen. Het stemtestformulier kan uitsluitend door een vocal coach of een koordirigent worden ingevuld.

Kennismaking en informatie

Bij groepscoaching door een koordirigent, de plaatselijke muziekschool of een privé-zangpraktijk zal de eerste bijeenkomst nog niet het karakter van een les hebben. Het is meer een kennismakingsbijeenkomst waarin de deelnemers nader kunnen toelichten wat hun motivatie is om te willen zingen. Het bestuur en de dirigent/docent zullen zeker iets over de geschiedenis van het koor, de activiteitenagenda en het repertoire vertellen.

Hennie Ramaekers

Ontdek Je Stem is verkrijgbaar bij MUSIC SHOP Heerenveen

Tel. 0513-653053


Informatie voor koren

U wilt nieuwe koorleden voor uw koor werven? Dan is Ontdek je stem de ondersteuning die u zoekt! Dit boek bevat een kennismakingsprogramma van ongeveer drie maanden. Het is speciaal gericht op belangstellenden zonder enige muzikale vooropleiding. Juist hierdoor heeft Ontdek je stem een drempelverlagend karakter.

Ontdek je stem is ook bijzonder geschikt voor muziekscholen en particuliere zangopleidingen. Zo leent het zich goed als cursusboek voor toekomstige zangcursisten om te gebruiken tijdens hun proefperiode. Bovendien is het boek geschikt als een ‘Op-Maat-Programma’ voor zanggezelschappen. Inhoudelijk kunt u deze methode gebruiken voor zowel individueel muziekonderwijs als groepsonderwijs. Ontdek je stem bevat een oefen-cd. Deze maakt het mogelijk om de stem te oefenen zonder gebruik te maken van een begeleidingsinstrument. Op deze cd worden alle oefeningen eerst voorgezongen. Hierna kan de cursist ze zelf nazingen. Wanneer u wel een piano als begeleidingsinstrument ter beschikking hebt, kunt u gebruik maken van de bijbehorende bladmuziek. Deze is meegeleverd als printbare PDF die u aantreft op de cd. Ontdek je stem is bovendien geschikt voor zelfstudie. Een vocal coach is echter aan te raden.

Ontdek je stem. Dé standaard voor:
• nieuw te werven koorleden
• belangstellenden zonder muzikale vooropleiding
• muziekscholen en particuliere zangopleidingen
• de proeflessen van toekomstige zangcursisten
• individueel zangonderwijs
• groepsonderwijs
• zelfstudie

Zie ook: 

http://www.rtvoost.nl/tv/uitzending.aspx?uid=302497


Prijs:
EUR 19.95
Bestelnummer:
HU 4333-400
Jaar van publicatie:
2011
ISMN:
9790035203569

Welkom op onze website

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

25.10 | 18:50
Mijn Website heeft ontvangen 109
16.07 | 12:39
Adresgegevens heeft ontvangen 3
12.12 | 18:49
AGENDA heeft ontvangen 27
25.09 | 11:50
Ontdek Je Stem heeft ontvangen 11
Je vindt deze pagina leuk